تاثیر تمرینات ترکیبی به همراه آموزش تغذیه‌ای بر ترکیب بدن و برخی از عوامل آمادگی جسمانی در دانش‌آموزان پسر چاق و دارای اضافه‌وزن 10 تا 12 سال

پذیرفته شده برای ارائه شفاهی
شناسه دیجیتال (DOI): 10.48308/ths.2024.9885
کد مقاله : 1222-THS
نویسندگان
1دانشجوی کارشناس ارشد تغذیه ورزشی،گروه تربیت بدنی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه رجاء، قزوین، ایران
2استادیار، گروه تغذیه ورزشی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه رجاء، قزوین، ایران
3ستادیار گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه رجاء، قزوین، ایران
چکیده
هدف: با توجه به این که دانش‌آموزان از لحاظ آموزش تاثیر پذیری زیادی دارند از این رو هدف تحقیق حاضر این می باشد تمرینات ترکیبی و آموزش تغذیه‌ای تا چه اندازه در بهبود ترکیب بدنی و وضعیت آمادگی جسمانی دانش‌آموزان دارای اضافه‌وزن و چاق تاثیر دارد.
روش شناسی: روش پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی می باشد. جامعه آماری دانش‌آموزان مدرسه توسعه در شهر تهران بود. 38 نفر از دانش‌آموزان چاق و دارای اضافه‌وزن در دامنه ای سنی 10 الی 12 سال که واجد شرایط شرکت در پژوهش بودند، انتخاب شدند و به صورت تصادفی در سه گروه تقسیم شدند. 1- تمرینات ترکیبی + آموزش تغذیه‌ای 2- تمرینات ترکیبی 3- کنترل (بدون تمرین و آموزش تغذیه ای). تمرینات ترکیبی شامل تمرینات هوازی، تمرینات مقاومتی با تحمل وزن بدن و همچنین بازی هندبال در چهار زنگ ورزش آنها که در چهار روز هفته بود، انجام شد. هر زنگ ورزش 50 دقیقه بود. تمرینات با شدت 50 تا 90 درصد حداکثر ضربان قلب اجرا شد. برنامه آموزش تغذیه ای گروه دریافت کننده آموزش تغذیه ای برای دوزاده جلسه، هر جلسه 30 دقیقه و به مدت دو هفته به صورت حضوری بود. مطالب در مورد مواد تشکیل دهنده غذاها، اضافه وزن و چاقی، علل اضافه وزن و چاقی، راههای پیشگیری و درمان اضافه وزن و چاقی بود. همچنین جزواتی در این باره به آنها داده شد. متغیرهای ترکیب بدن شامل قد، وزن، دور کمر و BMI با متر نواری، ترازو و ماشین حساب اندازه‌گیری شدند و برخی عوامل آمادگی جسمانی شامل چابکی، قدرت بالاتنه و پایین تنه، استقامت عضلانی کمربند شانه، دوی سرعت، ظرفیت هوازی و انعطاف‌پذیری با آزمون‌های تی چابکی، پرس سینه و دد لیفت، شنای سوئدی تعدیل‌شده ، دوی 30 متر سرعت، دوی 540 متر و آزمون نشستن و خم شدن به جلو اندازه‌گیری شدند. آزمون ها قبل و بعد از هشت هفته از مطالعه گرفته شد. برای ارزیابی داده ها از آزمون توصیفی و استنباطی استفاده شد. در واقع پس از مشخص شدن نرمال بودن داده ها توسط آزمون شاپیروویلک از آزمون کوواریانس و بونفرونی برای مقایسه گروه ها استفاده شد. سطح معناداری P<0/05 در نظر گرفته شد.
یافته ها: نتایج نشان داد در گروه تمرین ترکیبی به همراه آموزش تغذیه ای چابکی، سرعت، انعطاف پذیری، استقامت عضلانی، قدرت بالاتنه و وزن بدن در مقایسه با گروه کنترل بهبود معنی داری یافت. در گروه تمرین ترکیبی متغیرهای چابکی و سرعت در مقایسه با گروه کنترل بهبود یافتند. گروه تمرین ترکیبی به همراه آموزش تغذیه ای چابکی و قدرت بالاتنه بهتر و معنی داری نسبت به گروه تمرینات ترکیبی در پایان مطالعه کسب کردند.
نتیجه گیری: آموزش تغذیه به همراه تمرینات ترکیبی روش مناسب برای کنترل وزن بدن و بهبود عملکرد آمادگی جسمانی می باشد.
کلیدواژه ها
 
Title
The effect of combined exercises along with nutrition education on body composition and some factors of physical fitness in obese and overweight 10-12 year old male students
Authors
Mohsen Khameei, zohreh Eskandari, Mostafa Soltani
Abstract
Purpose: Considering that students are highly influenced by education, the purpose of this research is to what extent combined exercises and nutritional education have an effect on improving the body composition and physical fitness of overweight and obese students.
Methodology: The present research method is semi-experimental. The statistical population was the students of Toseeh school in Tehran. 38 obese and overweight students in the age range of 10-12 years who were eligible to participate in the research were selected and randomly divided into three groups. 1- Combined exercises + nutritional training 2- Combined exercises 3- Control (without training and nutritional training). Combined exercises including aerobic exercises, resistance exercises with body weight bearing and handball games were performed in the four bells of their sport, which were on four days of the week. Each exercise call was 50 minutes. Exercises were performed with an intensity of 50 to 90% of the maximum heart rate. The nutrition education program of the group receiving nutrition education was in person for two sessions, each session lasting 30 minutes for two weeks. The content was about food ingredients, overweight and obesity, causes of overweight and obesity, ways to prevent and treat overweight and obesity. They were also given pamphlets about this. Body composition variables including height, weight, waist circumference and BMI were measured with a tape measure, scale and calculator, and some physical fitness factors including agility, upper and lower body strength, shoulder girdle muscle endurance, sprinting, aerobic capacity and flexibility with tests T-agility, chest press and deadlift, modified Swedish swimming, 30m sprint, 540m sprint and sitting and forward bending test were measured. Tests were taken before and after eight weeks of study. Descriptive and inferential tests were used to evaluate the data. In fact, after determining the normality of the data by the Shapiro-Wilk test, the covariance and Bonferroni tests were used to compare the groups. A significance level of P<0.05 was considered.
Results: The results showed that agility, speed, flexibility, muscular endurance, upper body strength and body weight improved significantly in the group of combined training with nutritional training compared to the control group. Agility and speed variables improved in the combined training group compared to the control group. At the end of the study, the combined exercise group with nutritional training gained significantly better agility and upper body strength than the combined exercise group.

Conclusion: nutrition training along with combined exercises is a suitable method to control body weight and improve physical fitness performance.
Keywords
combined exercises, nutritional education, Body composition, Physical fitness, students